Comunicat Presa. Bucharest Forum 2014

Institutul Aspen România, German Marshall Fund of the US, Guvernul României şi Banca Naţională a României organizează  cea de-a treia ediţie a Bucharest Forum

Lideri politici și importante personalităţi din mediul de afaceri la nivel mondial se reunesc pentru a treia oară la București în cadrul conferinţei Bucharest Forum 2014, ce va avea loc între 2-4 octombrie, la Palatul Parlamentului. Tema reuniunii din acest an este „Deblocarea potenţialului Eurasiei. Decizii strategice pe Noul Drum al Mătăsii” și urmărește să găsească răspunsuri la întrebarea: cum reușim să transformăm România într-o Poartă a Europei pe ruta de comerţ și investiţii între Europa și Asia.

Anul acesta, Bucharest Forum se bucură de participarea unor personalități importante din sfera politică și economică. Invitatul de onoare este Richard Quest, jurnalist CNN International. Printre speakerii conferinței se numără Victor Ponta (Primul Ministru al României), Mircea Geoană (președintele Aspen România), George Friedman (preşedintele Stratfor), Evelyn Farkas (Deputy Assistant Secretary of Defense, Pentagon), Karen Donfried (preşedintele German Marshall Fund of the US), Thierry de Montbrial (preşedintele Institutului Francez de Relaţii Internaţionale), Elisabetta Capannelli (directorul de Țară al Băncii Mondiale pentru România și Ungaria), Gary Litman (vicepreședinte US Chamber of Commerce), Florin Georgescu (prim-viceguvernatorul Băncii Naţionale a României), Sorin Ducaru (asistent al Secretarului general NATO), Charles Ries (vicepreședinte RAND Corporation), Abdul Hadi Arghandiwal (ministrul Economiei din Afghanistan), Daniel Constantin (viceprim-ministru, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale), Ioan Rus (ministrul Transporturilor), Ioana Petrescu (ministrul Finanțelor Publice), Răzvan Nicolescu (ministrul delegat pentru Energie), Rovana Plumb (ministrul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice), Răzvan Cotovelea (ministrul pentru Societatea Informaţională), Mihnea Costoiu (ministrul delegat pentru Învățământ Superior, Cercetare Științifică și Dezvoltare Tehnologică), reprezentanți ai unor instituții internaționale precum Comisia Europeană, Asian Development Bank sau World Bank, dar și oficiali din SUA, China, Turkmenistan, Georgia, India, Spania sau Franța. Acestora li se vor alătura importanți reprezentanți ai mediului de afaceri, precum Cristian Colțeanu (președinte și CEO General Electric), Tomas Spurny (președinte executiv BCR), Petru Ioan Văduva (director general, Transgaz), Vasile Iuga (Country Managing Partner, Pwc), Carmen Neagu (președinte Consiliu de Supraveghere, Transelectrica), Sergiu Cristian Manea (membru Consiliu de Administrație, Romgaz), Makoto Kurahashi (general manager, Mitsubishi Corporation), Azamat Zhangulov (vicepreședinte senior, KMG International).

Noul Drum al Mătăsii reprezintă pentru România o oportunitate de dezvoltare și poziționare strategică la intersecția mai multor rute de energie, investiții, transport, infrastructură și comerț, între regiuni precum Balcani, Orientul Mijlociu, Asia Centrală și Uniunea Europeană. În acest context, Bucharest Forum 2014 își propune să devină atât o platformă pentru vocea articulată a României în domenii strategice, cât şi un loc de dezbatere pentru cooperare şi explorare a oportunităţilor economice şi de investiţii pentru ţările din regiune și să aducă o mai mare claritate atât pentru mediul de afaceri, cât și pentru actorii guvernamentali. În pofida dificultăţilor şi a complexităţii reale a problematicilor suprapuse de la intersecţia acestor regiuni, Noul Drum al Mătăsii oferă, pe tot traseul său, soluţii pentru creştere economică şi dezvoltare durabilă.

Marile proiecte de energie din regiune, rutele de infrastructură, securitatea energetică în contextul crizei din Ucraina, relațiile politico-economice din ţările traversate de Noul Drum al Mătăsii, precum şi potențialul strategic și economic al României în calitate de poartă între Est și Vest vor fi subiectele principale ale unor discuții on și off the record pentru stakeholderi importanți.

Despre Bucharest Forum

Forumul se bazează pe activitatea de politici publice din ultimii ani a Institutului Aspen România și a partenerilor săi. Anul acesta, conferința este organizată de Institutul Aspen România şi German Marshall Fund of the US, sub egida România – Poarta Europei, în parteneriat cu Guvernul României, Banca Naţională a României și Comitetul Național pentru Dezvoltare.

Bucharest Forum a devenit, într-o perioadă scurtă de timp, cea mai importantă conferință economică din regiune și este rezultatul direct al reafirmării hotărârii României de a-și pune în valoare potențialul strategic și economic în calitate de Poartă între Est și Vest.

Despre Institutul Aspen România

Aspen România, organizatorul Bucharest Forum, este o asociaţie apolitică, nonguvernamentală, nonprofit dedicată promovării leadership-ului vizionar în România și încurajării dezbaterii deschise și informate între lideri referitor la provocările cu care România se confruntă astăzi. Institutul promovează o metodă de dezbatere cu ușile închise care să încurajeze schimbul direct de idei și dezvoltarea de relaţii interpersonale între diverse sectoare de activitate.

În cadrul meselor rotunde, discuţiile sunt deschise de alocuţiunile susţinute de experți invitaţi și sunt facilitate de moderatori cu experienţă. Înainte de începutul dezbaterii, sunt oferite materiale care să îndemne participanţii la reflecţie asupra subiectelor de discuţie ale conferinţei.

Printre membrii Board-ului internațional al Institutului Aspen se numără Madeleine Albright, Lester Crown, Leonard Lauder, Mircea Geoană, Walter Isaacson, Henry Kissinger, Robert S. McNamara, Majestatea Sa Regina Noor, Condoleezza Rice sau Shashi Tharoor.